Historie

De Basset Artésien Normand stamt af van de Basset d’Artois, een laagbenige hond (‘Bas-set’ betekent laaggesteld). Met zijn korte benen is hij niet zo snel. Dat maakt hem geschikt voor de jacht te voet. Oorspronkelijk bestonden er twee types Basset d’Artois: de zware Basset Lane en de wat lichtere Basset le Couteulx, beide types genoemd naar hun fokker.

Eind 1800, begin 1900 wistde fokker Leon Verrier uit deze twee types Basset d’Artois Bassets te fokken met een adellijk hoofd, fraaie oren en belijning. De rasnaam werd veranderd in Basset Artésien Normand.

De naam herbergt twee verwijzingen naar hun oorsprong: Artésien omdat de eerste Bassets uit de streek Artois afkomstig waren. Normand omdat zij afstammelingen zijn van de hoogbenige Chien Normand die zijn oorsprong heeft in Normandië. Een jachthond die aan het begin van de 19e eeuw is uitgestorven. Met name in Frankrijk is de Basset Artésien Normand door de tijden heen beroemd om zijn fijne neus en zijn geschiktheid om in meuteverband te jagen.

Voor alle aspecten van dit ras is er het boek over de Basset Artésien Normand, te bestellen bij onze vereniging (15 euro).